Yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta

Suomessa on paljon yrityksiä, jotka tarvitsevat toiminnalleen jatkajan. Tällaisen yrityksen löytyminen voi olla alkusysäys yrittäjäksi ryhtymiselle. Valmiin yrityksen ostaminen tarjoaa uudelle yrittäjälle yksinkertaisen tavan aloittaa ja mahdollisuuden käynnistää yritystoiminta heti, koska asiakkaat ja liikevaihto ovat jo olemassa. Ostamiseen sisältyy kuitenkin aina myös riskejä.

Kolme syytä ostaa toimiva yritys

1. Olemassa olevan yrityksen jatkaminen on riskittömämpää kuin uuden perustaminen
2. Saat valmiin asiakaskunnan, maineen ja toimintakonseptin
3. Pääset hyödyntämään ja kehittämään valmista yritystä

Vaihtoehtoja ovat:

1) liiketoiminnan osan ostaminen

2) pelkän liiketoiminnan ostaminen

3) yrityksen osan (yksi toiminto) ostaminen

4) koko toimivan yrityksen ostaminen


Myytävänä olevia yrityksiä löytyy esimerkiksi osoitteesta www.yritysporssi.fi

Uusyrityskeskuksen asiantuntijaverkosto on apunasi

Jos aiot ryhtyä yrittäjäksi ostamalla valmiin yrityksen tai liiketoiminnan, tai osan siitä, hyödynnä asiantuntijoiden apu kaupan kohteen taloudellisen tilan ja kauppaan sisaltyvien riskien arvioinnissa. Uusyrityskeskuksen asiantuntijaverkostosta löydät avuksesi yrityskaupan asiantuntijoita.

Taloushallinnon ammattilaiset (tilitoimistot, tilintarkastajat, yrityskauppakonsultit) arvioivat, onko yrityksen toiminta kannattavaa ja onko kirjanpito ollut luotettavaa. Ennen kuin allekirjoitat kauppakirjat ja muut asiakirjat, kysy neuvoja myös lakiasiantuntijalta.

Pelkän liiketoiminnan ostaminen on yleensä turvallisempi vaihtoehto kuin koko yrityksen ostaminen, koska silloin yrityksen vanhat vastuut ja velat eivät siirry uudelle omistajalle.

Näin etenet