Sivutoiminen yrittäjyys on sopiva yrittäjyyden muoto, silloin kun…
- yrittäjäksi ryhtyvä on palkansaaja, opiskelija tai eläkeläinen
- toiminta on osa-aikaista tai kausiluontoista
- ei ole varmuutta liiketoiminnan kannattavuudesta
- ei haluta ottaa päätoimisuuden riskiä, mutta halutaan testata liikeideaa
Sivutoimista yrittäjyyttä suunnittelevan on hyvä tietää nämä asiat:
- Kaikissa yritysmuodoissa voi toimia sivutoimisesti.
- Palkkatyössä olevan tulee tietyissä tapauksissa kysyä työnantajan lupa sivutoimisen yrityksen perustamiseen. Työsopimuslaki kieltää työntekijää harjoittamasta sellaista toimintaa, joka voisi vahingoittaa työnantajaa.
- Sivutoimiselle yrittäjälle ei myönnetä starttirahaa (mutta sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi siirtyvä voi tietyin ehdoin saada starttirahaa)
Muuta sivutoimiseen yrittäjyyteen liittyvää tietoa:
- Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on pakollinen myös sivutoimiselle yrittäjälle, mikäli työtulo on vuodessa yli 7 656, 26 euroa (vuonna 2018).
- Sivutoiminen yrittäjä on arvonlisäverovelvollinen, jos tilikauden liikevaihto on 10 000 euroa tai sen yli.
- Sivutoimisella yrittäjällä on päätoimisen yrittäjän tapaan kirjanpitovelvollisuus. (Sivutoimisilla yrittäjillä (tmi) sekä ammatinharjoittajilla voi olla yhdenkertainen kirjanpito, josta tehdään tilinpäätös ja elinkeinotoiminnan veroilmoitus. Tällöin tilikausi on aina kalenterivuosi.)
- Sivutoimisen yrittäjän on rekisteröitävä yritys kaupparekisteriin, jos yritystoiminta on luvanvaraista, toimintaa varten on pysyvä, omasta asunnosta erillinen liiketila tai yrittäjän palveluksessa on perheen ulkopuolista työvoimaa.
- Jos jää työttömäksi ansiotyöstä ja on toiminut samaan aikaan sivutoimisena yrittäjänä (vähintään 6 kk), on mahdollista hakea soviteltua työttömyysetuutta.
Uusyrityskeskuksesta saa maksutonta neuvontaa myös sivutoimisen yrityksen perustamiseen ja yritystoiminnan suunnitteluun!